Lichtgewicht fotograferen onderweg

Slimme Reistips

Geen zin om een grote spiegelreflexcamera mee op reis te nemen? Begrijpelijk. De meeste smartphones maken prima foto's en video's en het scheelt flink wat sjouwen onderweg. 

tekst Fleur Besters

Vooropgesteld: met een spiegelreflexcamera maak je echt betere foto's, zeker van veraf. Maar er zijn volop tips om ook mooie beelden te maken met je telefoon. Zeker als je een van de betere toestellen kiest, zoals de Samsung Galaxy S7 Edge of de net zo bekende iPhone kan je op reis prima uit de voeten. Wij verzamelden onze beste foto-onderweg-tips!

 

 

Stabiliteit onderweg

Grote valkuil bij 't fotograferen met een smartphone is instabiliteit. Neem dus altijd een klein statiefje mee, liefst eentje waarmee je het toestel ook ergens aan vast kan maken. Zo kan je met een app ook een timelapse maken van een mooie zonsop- of ondergang. Toch je statief vergeten? Neem altijd een klein stoffen zakje mee in je rugzak. Daarin kan je wat zand doen, bijvoorbeeld van het strand en de telefoon daarop zetten! 

Vergeet de zoom

Een ding is zeker, ga niet zoomen met je telefoon. Concentreer je op de details en loop desnoods naar je onderwerp toe, maar verwacht geen spectaculaire resultaten als je op safari gaat. Voor het vastleggen van die leeuw of olifant heb je echt de 'grote camera' nodig! Veel camera's hebben wel genoeg scherpte om eventueel later op je computer alsnog een uitsnede te maken en te in te zoomen. 

Genoeg geheugen en 'n powerbank

Let er bij de aanschaf van een nieuwe telefoon op dat je, als je hem ook als camera in wil zetten, genoeg geheugen neemt. Vaak kan je dit niet meer uitbreiden, en dan zit er niets anders op dan je telefoon 'schoonvegen' voordat je op reis gaat.

Tip van Reisbijbel: “'n Must is een powerbank, wij hebben er eentje met zonnecollectoren, zodat je al wandelend kan opladen!”