Regels reizen, verzekering en het coronavirus

corona reizen

Slimme Reistips

De uitbraak van het coronovirus lijkt niet te stelpen. Reizigers vragen zich af of ze nog moeten gaan reizen en of ze hun reis kunnen annuleren door de dreiging van het coronavirus. Nog lastiger: betaalt je verzekering je verblijft als je in quarantaine zit door een corono-uitbraak op je reisbestemming?

tekst Fleur Besters

Reizen en het coronavirus, dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De uitbraak eind 2019 maakt veel reizigers onzeker. Zeker als je al een reis hebt geboekt naar een bestemming waar al corona is uitgebroken, is het raadzaam het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed te volgen. Bijvoorbeeld om te kijken of er (inmiddels) een negatief reisadvies is afgegeven. Ook is het goed je reis- en annuleringsverzekering te checken op voorwaarden rond het coronavirus.


Verschil reisverzekering en annuleringsverzekering

Allereerst: er zijn grote verschillen tussen een reis- en een annuleringsverzekering. Ook ten aanzien van reizen en het coronavirus. Woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond van verzekeraars legt uit: "Je annuleringsverzekering richt zich op jouzelf als reiziger. Denk aan ziekte van jezelf, verhuizing of overlijden van een naaste. Dat kan voorafgaand aan je reis zijn, of tijdens je reis."

Reisverzekering


De reisverzekering richt zich op je verblijf óp je reisbestemming. Denk aan diefstal, of een ongeluk. Die kosten zijn dan gedekt. Mocht je dus corona (of een andere ziekte) oplopen tijdens je vakantie, dan hoef je je wat betreft de medische kosten geen zorgen te maken. Repatriëring naar huis is echter alleen gedekt als dat medisch noodzakelijk is. Dus niet als je liever thuis uitziekt.


Annuleren reis door corona

Annuleren van je reis omdat er corona heerst, komt veelal voor eigen rekening. Zelfs als er een negatief reisadvies is, valt dat niet onder de dekking van veel (basis)verzekeringen. Als je een reis hebt geboekt bij een reisorganisatie, biedt die vaak wel een alternatief aan, maar dat hoeft niet.
Als ze dat wel doen, dan kan je je reis omboeken naar een andere bestemming. Bijvoorbeeld OAD heeft dat al gedaan voor Italië. Reiskoepel ANVR, waarbij zo’n 300 reisorganisaties zijn aangesloten, adviseerde in januari haar leden al om voorlopig geen reizen naar China aan te bieden.

Geldige annuleringsreden


Reizen naar een coronagebied kan risicovol zijn als je al (ernstig) ziek bent. In dat geval kan je bij een uitgebreidere annuleringsverzekering mogelijk wel gratis annuleren. Mits je als je kan aantonen dat je naar een regio reist waar een extra gezondheidsrisico geldt.

Uitgebreide annuleringsverzekering


Ook in een aantal andere gevallen is je annulering wel gedekt door je verzekering. Bijvoorbeeld de Europeesche betaalt bij haar Allrisk Annuleringsverzekering 75 procent van de annuleringskosten, als deze kosten niet vergoed worden door het Calamiteitenfonds. Nog steeds een kleine strop, want het restant komt voor eigen rekening. Maar als je erg twijfelt over reizen naar een corona gebied kan het toch een optie zijn.


Tip van Reisbijbel: "Je moet een annuleringsverzekering altijd binnen zeven dagen na het boeken van je reis (of vlucht) afsluiten, anders kan je er geen aanspraak op maken."

Kosten quarantaine coronavirus


Kosten quarantaine coronavirus

Ben je in een gebied waar corona uitbreekt, dan moet je misschien in quarantaine. De meeste verzekeraars hebben een basisvergoeding voor de eerste drie dagen dat je door overmacht vast zit. Die vergoeding is wel aan een maximum verbonden, weet woordvoerder Van Elferen van het Verbond van verzekeraars. "Neem in zo'n geval dus altijd contact op met je verzekeraar om af te stemmen wat je moet doen."

Duur hotel


Want mocht je net als reizigers in Tenerife en Innsbruck twee weken in je hotel moeten blijven, dan kunnen de kosten flink oplopen. In principe is immers het gros van die gedwongen extra vakantie voor je eigen rekening. Ook het Calamiteitenfonds dekt dit vooralsnog niet. De lokale overheid is daarom aan zet, samen met de reisorganisatie waar mensen hebben geboekt, zei ANVR-directeur Frank Oostdam 25 februari in Jinek.


Negatief reisadvies corona

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor een aantal gebieden al een negatief reisadvies afgegeven. Op de kaartjes op hun site zijn dat de rode gebieden. Repatriëring omdat je in zo'n rood gebied zit, wordt in principe niet door je annulering- of reisverzekering gedekt. Het is overmacht, en die wordt uitgesloten. Soms kan je je wel met een éxtra dekking verzekeren.

Geen dekking


"Weeg dus zelf af wat je doet. Neem vooraf in ieder geval altijd contact op met je eigen reisverzekering als je naar een rood of oranje gebied reist. Je kan namelijk wellicht onverzekerd raken als je een negatief reisadvies negeert. Mocht je dan bijvoorbeeld een ongeval krijgen, dan moet je de kosten zelf betalen," zegt  Van Elferen van het Verbond van verzekeraars.


Controle coronavirus na een reis

En reizen naar een gebied waar het coronavirus heerst, kan betekenen dat je het zelf ook oploopt. Je kan het virus pas enkele dagen na een uitbraak in je lichaam vaststellen. Daarom test het RIVM pas als mensen al klachten hebben en niet preventief op bijvoorbeeld luchthavens. Lees meer over de gezondheidsrisico's rond reizen en het coronavirus op de site van het RIVM.


Verschillen verzekeraars corona

Tussen verzekeraars bestaat veel verschil rond hun beleid rond corona. Het is een uitzonderlijke situatie. Steeds meer verzekeraars plaatsen informatie op hun website over annuleren door een negatief reisadvies of lockdown. Bijvoorbeeld Interpolis laat weten dat je bij hun doorlopende annuleringsverzekering dekking hebt voor het annuleren van je reis als er op het moment van boeken nog geen negatief reisadvies was. De kortlopende annuleringsverzekering van Interpolis biedt daarentegen geen dekking voor het annuleren wegens corona. Extra kosten door quarantaine komen voor eigen rekening.

Bij Ohra heb je geen dekking.


Flexibele reisorganisaties corona

Reisorganisaties merken natuurlijk dat reizigers door corona terughoudend zijn met het boeken van een reis. Net in de periode dat traditioneel veel mensen hun zomerreis boeken, scheelt dat omzet. Bijvoorbeeld Riksja biedt daarom de mogelijkheid je reis bij een negatief reisadvies gratis om te boeken naar een andere pakketreis die ze aanbieden. Mocht dit een duurdere bestemming zijn, dan moet je die kosten wel zelf betalen, maar het is een prima achtervang.

Vliegtickets


Bij Vliegtickets.nl hebben ze ook een hoop handige informatie over het omboeken van je vliegticket wegens corona verzameld. En wil je helemaal geen risico lopen? Overweeg dan eens een camper te huren! Dan ben je flexibel en koers je corona-vrij door Europa!

Hotel boeken


Bij Booking.com bieden veel hotels de optie tot gratis annuleren. Altijd handig, maar nu zeker. Je kan dan als je reis aanpassen als deze onverwacht naar een coronagebied gaat of er een negatief reisadvies wordt gegeven.

 


Tip van Reisbijbel: "De Rijksoverheid heeft inmiddels ook een pagina geopend met alle informatie over het coronavirus, daar kan je ook actuele informatie vinden."


Bescherming op reis tegen coronavirus

Het Rode Kruis is actief in veel landen waar het coronavirus is ontdekt. Op de site van deze hulporganisatie staan goede, objectieve tips om je op reis te beschermen. Het allerbelangrijkste: was je handen op de goede manier! Niesen en hoesten doe je in de binnenkant van je elleboog, net als altijd trouwens. Dat is niets speciaals voor het coronavirus. En gebruik papieren zakdoekjes, geen stoffen.

Ben je in een land of regio waar het virus actief is? Hou dan een meter afstand van mensen met griepverschijnselen én was je kleding als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Neem desnoods een tube vakantiewasmiddel mee!


Kortlopende Reisverzekering